25 Mayıs 2014 Pazar

Prof. Dr. Emre Alkin'in Günlük Ekonomi Raporu

Merkez Bankası'nın politika faizlerinde yaptığı indirim piyasa tarafından farklı kredi derecelendirme kuruluşları tarafından farklı algılandı.

Geçen hafta bir kuruluştan gelen "büyüme yavaşlarsa kredi notunu negatif etkiler" açıklamasından sonra bir başka kuruluştan da "enflasyon çift heneye giderken yapılan faiz indirimi anlaşılamadı" açıklaması geldi. Bir de "cari açık ve kredi büyümesi devam ederse notu kırarız" uyarısı eklendi. 

Başa dönüp bir kere daha durumu değerlendirelim: 

1. Merkez Bankası büyüme ile ilgili bazı sıkıntıları görüp politika faizlerinde indirime gitmiş olabilir

2. Merkez Bankası enflasyonun önümüzdeki aylarda baz etkisi sebebiyle düşeceğini tahmin ederek yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde piyasalardaki tansiyonu indirmek için hızlı hareket etmiş olabilir.

3. Merkez Bankası yukarıda bahsedilenlerin tamamını da gözeterek böyle bir hamle yapmış olabilir. 

Yukarıda sayılan 3 adet motif de kredi derecelendirme kuruluşları tarafından "riskli " olarak kabul edilebilir. Ne olursa olsun Merkez Bankası net bir tavır ortaya koymamakta ve sürekli "acaba şu sebeple mi yaptı" diye  düşündürmektedir. Daha önce TCMB'nin yaptığı hamlelerin uzun vadeli başarı getirmediği ve günü kurtarmaya yönelik olduğu görüldüğü için de, kredibilite sorunu yaşamaktadır. 

Buna rağmen Türk Para ve Sermaye Piyasalarında bir panik havası yok. Ancak, işlem yapma heveslisini de bulabilmek kolay değil. Bu sebeple Bono/tahvil faizlerinde gerileme kurlarda da destek seviyelerine doğru gevşeme oluyor. 

Kredi Derecelendirme Kuruluşları Türk Siyasetinin de sürprizlere gebe olduğunu sürekli olarak tekrar ediyorlar. Bu şekilde yaklaşıldığı sürece fazla para bağlamadan işlem yapma eğilimi artacak. Bu da piyasaların sürekli dalgalanmasına yol açacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder