10 Haziran 2014 Salı

Prof. Dr. Emre Alkin'in Günlük Ekonomi Raporu

Tecrübelerimize dayanarak söyleyebileceğimiz bir kaç önemli konu var:

Döviz Piyasasındaki hareketler Menkul Kıymet Piyasalarındaki hareketlere göre daha elle tutulur sebeplere dayanmaktadır. Sonuçta paranın değerini belirleyen arz değil taleptir. Menkul Kıymetlerin değerini ise beklentiler belirler. Bu durumu risk ve belirsizlik ikilemiyle de açıklayabiliriz. Hisse senedi piyasalarında beklentiler hakimdir ancak belirsizlik her zaman hesaba katılmalıdır. Yükselirken bir anda üst üste sertçe düşen hisse senetleri çoğu zaman hazırlıksız yakalar yatırımcıyı.

Daha önceden tahmin edilen her türlü gelişmeye "risk" adı veriyoruz. Önceden tahmin edilemeyen hiçbir şey "risk" olarak tarif edilemez ve bu açıdan "belirsizlik" olgusunu riskin içine yerleştiremeyiz.

Döviz kurları ve özellikle euro/dolar paritesi menkul kıymetler kadar belirsizlik barındırmadığı için gerçeğe daha yakın parametrelerle çalışır. Hisse senetlerinin hareketine anlam verebilmek için çabalayan karmaşık analizlerin yanında, kur hareketlerini tarifleyen oldukça basit yaklaşımlara şahit oluruz.

BIST'in hareketlerini açıklamaya çalışan binlerce sofistike analizi her sabah okurken, Dolar/TL'nin yükselişinin en fazla iki üç sebebe bağlandığına da şahitlik ediyorum. Sokaktan geçen herhangi bir insana "Türkiye'de BIST neden yükseliyor" diye sorduğunuzda medyada ya da değişik internet sitelerinde bahseden genel geçer birçok şeyi tekrar edebilir. Fakat iş döviz kurlarına geldiğinde çok net bir yorumda bulunabilir: "başkasının parasına ihtiyacımız olduğu sürece TL değer kaybeder". Bu kadar basit.

Tüm bu bahsettiklerimiz para ve sermaye piyasalarında hareketlere fazla anlam yüklemeyi önlemek içindir. BIST'in yükselişi "geleceğimiz parlak" anlamına gelmez. Elbette Türkiye'nin geleceği parlaktır ama bunu en son gösterecek olan BIST'dir. İçinde belirsizlik barındıran bir sistemden belirgin bir mesaj beklememek gerekir.

Dolayısıyla, piyasa hareketlerine bakarak gelecekte ne olacağını söylemek mümkün değildir. Ancak, aktiflerin sürekli değer kazanacağını söylemek de maharet değildir. Çünkü bu, analiz yapmayı gerektirmeyecek bir gerçektir. Önemli olan hedef fiyattan satmayı heden fiyattan da almayı başarısı sermayeyi büyütmektir. Unutmayalım ki, piyasalarda fırsat hiçbir zaman tükenmez.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder