18 Haziran 2014 Çarşamba

Prof. Dr. Emre Alkin'in Günlük Ekonomi Raporu

Dün TCMB Başkanı ve IMF Başkanı'nın açıklamaları ard arda gündemi oluşturdu diyebiliriz.

Merkez Bankası Başkanı, yaptığı konuşmada ısrarlı bir şekilde TCMB'nin özerkliğine ve siyaset üstü konumuna dikkat çekti ve faiz indirimi konusunda acele edilmemesi gerektiğini söyledi. "Enflasyonun düştüğüne kanaat getirirsek, faizi de düşürürüz" diyerek  bir anlamda açık kapı da bırakmayı ihmal etmedi. Çünkü EXCEL tablosu kullanmayı bilen herkes Haziran ve Temmuz aylarında enflasyonun baz etkisi sebebiyle düşeceğini görebiliyor.

Merkez Bankasının duruşunda herhangi bir değişikliğin olmadığını ve Başbakan Erdoğan'ın işaretiyle değil kendi hesaplarına göre faiz düşüreceklerini anlatan uzun bir konuşmadan sonra, döviz kurlarının enflasyon üzerinde faize göre daha fazla etkili olduğunun altı çizildi. Biz de aynı kanaatteyiz. Hızla yükselen kurların enflasyona katkısı büyük. Ancak bu yaklaşımın bir de tersten okunuşu var.

"Döviz kurlarını baskı altında tutalım ki enflasyon düşük kalsın". İşte bu yaklaşım sebebiyle Türkiye 12 yıl içinde rekabet liginde ilerleyemedi. Ancak, TL cinsnden varlıkların Dolar cinsinden ifadesi büyüdü. Firmalar bol bol döviz kredisi kullandılar. Dolar ve Euro Türkiye'nin bsatığı bir para olmadığı için, kurlar ekstrem düşük seviyelerden ekstrem yüksek seviyelere kadar yolculuk yaptı. Büyük varlıkların ardından büyük zararlar yaratıldı. Varlıkların çoğu kağıt üzerindeydi ama zararlar gerçekti.

ABD için durum farklı elbette. ABD istediği kadar dış ticaret ya da cari açık verebilir. Çünkü kendi parası cinsinden veriyor. Dolayısıyla cari açık konusunda bir hükümet politikası uygulanıyor. Bir anlamda cari açık ABD'nin başka ülkelere "refah transferi" oluyor diyebiliriz. IMF Başkanı da ABD'nin düşünüldüğünden daha yavaş büyüyeceğini söylerken büyük bir endişe taşımıyordu. Hatta yatırımcılara da müjdeli bir haber verdi: " Eğer ABD'de enflasyon yükselmezse FED faizleri hemen artırmayacaktır".  Bu önemli bir açıklama.

Tüm bu gelişmeler ve açıklamalar önemli. Ancak sabah itibarıyla Birleşmiş Milletler Personelinin Bağdat'tan çekileceğinin haberi dikkatimizi çekti. Para Politikaları ve Maliye Politikaları bir yanda tartışılırken diğer panda sıcak çatışma ihtimalinin artması yukarıda bahsedilenleri sürekli ikinci plana itiyor.  Sabah itibarıyla 2.15 TL'ye yakın Dolar kuru ve 2.52'nin üzerindeki döviz sepeti bunun bir kanıtı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder