5 Haziran 2014 Perşembe

Prof. Dr. Emre Alkin'in Günlük Ekonomi Raporu

Haftanın sonuna yaklaşırken birçok cephede devam eden gelişmeleri sıralayarak raporumuza başlayalım.

Rusya, doğal gaz borcunu ödemesi için Ukrayna'ya 10 Haziran'a kadar süre tanıdı. Ukrayna küçük de olsa bir ödeme yaptı. Ancak hala 4.46 Milyar Dolar borç bulunuyor. Söz konusu borcun 10 hazirana kadar ödenmemesi durumunda Rusya'nın ne yapacağı muamma. İlk akla gelen doğal gazı kesmek olacaktır elbette. Bundan sonra çıkacak olan gerginliğe karşı Rusya'nın Fransa'yla ticari ilişkileri geliştirme çabaları içinde olduğu görülüyor. Geleneksel Fransız-Alman çekişmesinden faydalanarak atılan bu adımın sonuçları merakla bekleniyor.

ABD'nin büyümesi ile ilgili açıklanan son veriler, Amerikan Vatandaşlarının harcamaya başladıklarını da gösteriyor. Bunlar elbette "mütevazı-ılımlı" şeklinde tarif edilen büyüme ivmesinin gelecekte daha da üst seviyelere tırmanacağını gösteriyor. ABD'ye mal satanlar açısından olumlu bir gelişme. Türkiye ABD'ye yoğun olarak mal satan ülkelerden değil. ABD'ye mal satanlara mal satan bir ülke. Dolayısıyla bu olumlu gelişmeden gecikmeli olarak etkilenecek.

Avrupa Merkez Bankası'nın bugün Avrupa'daki deflasyon ve yavaş büyümeye karşı bazı adımlar atması bekleniyor. Bizi arayan birçok yatırımcı alınacak kararın Dolar/TL üzerindeki etkisinin ne olacağını sordu. Cevabımız netti: "Dolar/TL yurt içi siyasi ve ekonomik gelişmelerle hareket ediyor. Dışarıdan gelecek bir etki sadece parite doğrultusunda olur, döviz sepetini etkilemez." ECB kararlarının parity hareketlendirmesini bekliyoruz ancak 2.49-2.50 TL seviyesindeki döviz sepetinde önemli bir değişiklik yaratmayacaktır.

Son olarak, Türk Bankaları'nın kredi notlarında yapılan değişiklik sürpriz olarak kabul edilmemeli. Bankaların bilanço karlarını "nakit kar" olarak görmek ve buna göre tavır belirlemenin sonucunda dışarıdan bakanların aklında  soru işaretleri doğması normal. Aynı eğilim 1990'larda bankalara "aktif vergisi" koyarken de vardı. Anlaşılıyor ki, sektörler arası farkların ve muhasebeleştirme tarzının bilincinde olarak davranmak gerekiyor. Aksi taktirde istenmeyen sonuçlarla karşılaşmak her zaman mümkün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder