9 Haziran 2014 Pazartesi

Prof. Dr. Emre Alkin'in Günlük Ekonomi Raporu

Haftanın ilk işlem gününe girerken "kırılganların" içindeki Brezilya'ya doğru yola çıkıyoruz.

Türkiye ve Brezilya, son gelişmelerden sonra da Rusya büyüteç altındaki ülkeler oldular. Son zamanlarda hem Brezilya hem de Türkiye'de Ulusal Paralar Amerikan Dolarına karşı değer kazandı. Bunun sebebini "istikrar" olarak tanımlamak zor. Çünkü her iki ülkede kendine göre istikrarsızlıklar yaşamakta.

Brezilya'da halk huzursuz. Hükümet sefalet ile mücadele etmek yerine, Dünya Kupası gibi ciddi harcama isteyen organizasyonlara kaynak aktardığı için protesto ediliyor. Buraları iyi bilenler Brezilya Milli Takımı'nın finale kadar yükselememesi hatta kupayı kazanamaması durumunda halk ayaklanması çıkacağını düşünüyor. Geçen yıl Dünya Kupasının provası şeklinde Brezilya'da düzenlenen Konfederasyon Kupası neredeyse yarıda kalıyordu. Şimdi olanı biteni yerinde inceleme fırsatı bulacağız.

Türkiye ise seçim atmosferinden kurtulamadı. Yerel seçimlerin hemen ardından Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için geri sayım başladı. Gerginliğin bir tarafı da yurt dışında diyebiliriz. Özellikle Avrupa'nın ileri gelen ülkelerinin Türkiye'ye karşı eskisine göre daha az toleranslı davrandıklarını görmekteyiz. Dış kaynak uzun zamandır azaldı ve büyük projeler için kaynak Türk. Bankalarından bulunuyor. Başka çare olmadığı için Mega Projelere Hazine Garantisi getirildi ama yabancı kaynaklar mesafeli yaklaşıyor.

Tüm bu gelişmelere rağmen BIST yükseliyor. Yükselişte teknik seviyelere mutlaka dikkat edilmesi gerekir. Ancak yükselişin teknik değil farklı sebepleri olduğu ortada. Rusya'dan ve "yasaklı" diye tarif ettiğimiz yakın bölge ülkelerinden giren kaynaklar bu yükselişin sebebi olabilir. Dolayısıyla tetikte olup nerede hedef kara ulaşılıyorsa realize etmek lazım diye düşünüyoruz.

Özetle, kırılgan görünümdeki ülkelerde hisse senedi piyasalarının çoşması ve ulusal paraların değer kazanmasını "sürdürülebilir" olarak görmeyip, risk alırken temkinli olmayı elden bırakmamak gerektiğinin altını çiziyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder