18 Haziran 2014 Çarşamba

Prof. Dr. Emre Alkin'in Günlük Ekonomi Raporu

Sabah itibarıyla piyasalara bir göz attığımızda sizinle paylaştığımız iki görüşün doğruluğunu teyit ettiğimizi görmekteyiz.

Bunlardan ilki dünkü raporda bahsettiğimiz FED'in şu aşamada faiz ile ilgili bir karar vermeyeceği üzerineydi. Uzunca bir zamandır FED ve hatta ECB 20. yüzyıla ait paradigmaları bir kenara bırakıp, ekonomiyi eskisine göre daha modern diyebileceğimiz analiz setleriyle takip etmekteler. Dolayısıyla "enflasyon yükseldi, hemen faiz yükseltelim" gibi bir kararın çıkmayacağını dün belirttik. Ayrıca şunun da altı çizilmesi gerekiyor. Enflasyon endişesi sebebiyle yakın bir gelecekte faizin yükseleceğini söylemek de hem tüketiciyi hem de yatırımcıyı paniğe sevk edecekti. Bu sebeple FED Başkanı YELLEN, "enflasyon zaten FED hedefinin altında" diyerek noktayı koydu.

Böylelikle piyasalarda iki gün boyunca yaşanan anlamsız huzursuzluk sona erdi. Maalesef en profesyonel yatırımcılar bile bazen "sosyal ispat" tuzağına düşüyorlar. Yani "herkes koşuyor ben de koşayım" yanılgısı. Halbuki ince eleyip sık dokuyan bir yatırımcı FED'in başka türlü karar vermeyeceğini bilebilirdi.

Teyit ettiğimiz ikinci gerçek ise, siyasi gerginliklerin ekonomik gerginliklerin hep gölgesinde kaldığı gerçeği oldu. Şöyle ki, Irak'taki gelişmelere göre FED'in vereceği herhangi bir karar piyasalar üzerinde daha fazla etkili oluyor. İhracatın önemli bir kısmını Irak'a yapmamıza rağmen döviz piyasasında FED kararının etkili olması  bir tezimizi doğruluyor: 21. yüzyılda 20. yüzyıla göre daha fazla savaş ver gerginlik göreceğiz. Ancak bunların piyasa üzerindeki etkisi sınırlı olacak.

Hal böyleyken TL dahil  gelişen ülke paralarında Dolar karşısında değerlenme oldu. Dolar/TL 2.15'in üzerindeyken 2.12'lere geriledi. Elbette he düşüş hareketi alım fırsatı yaratmaya devam edecek. Altın'ın da yurt dışında FED kararları sonucunda yükseldiğini görmekteyiz. Ancak Dolar/TL gevşediği için yerli yatırımcı için fazla bir değişiklik olmayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder